Защо една трансжена на 32 гладува пред Съдебната палата? Какво означава

...
Защо една трансжена на 32 гладува пред Съдебната палата? Какво означава
Коментари Харесай

Z-Каст: Защо арестуваха трансжената, която гладува за правата си пред Съдебната палата?

Защо една трансжена на 32 гладува пред Съдебната палата? Какво значи за трансхората в България отводът да си сменят пола по персонални документи? Какво в действителност е транссексуалността и с какво се сблъскват българите с това положение?

По тези въпроси трябваше да беседваме с Габриела Банкова, която към този момент 4 дни води гладна стачка пред един от знаците на българското правосъдие - откакто съдът за следващ път не почете правото й на еднаквост, друга от тази по рождение. Но минути преди да стартира записът на Z-Каст, служители на реда пристигнаха и арестуваха Габриела.

Причината - отвод да даде персоналната си карта, която е унищожена, и да се разпознава с имената, които е получила по рождение. 

" Моето достолепие е нарушено и аз отхвърлям да бъде унижавана. Ако щат, да ме арестуват. Ако ме арестуват, това не е оскърбление за мен - само че в случай че ми споделят, че съм човек, който не съм, е оскърбление за мен. Те нямат това право. Аз отхвърлят да бъда унижавана и да се оприличавам с неща, които очевадно не са към този момент истина ", съобщи тя преди полицията да й постави белезници и да я откара до Първо РПУ.

Кадри от ареста можете да видите при започване на епизода.

Добрата вест е, че дружно с нея стачкуват и други трансхора, които се сблъскват с някои от същите проблеми - Робин Желязков и Рио. Двамата трансмладежи описаха за какво поддържат Габриела и какво в действителност е да си транс човек в България.

Новият, 137-ми епизод на Z-Каст:



Слушайте Z-Каст и в платформите, , , .
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР